ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΟΝΤΕΛΛΩΝ

     Οι μόνιμοι        συντάκτες αυτής της στήλης, ο Παράσχος        και ο Βασίλης Δεμίρης αυτόν το μήνα  μας παρουσιάζουν        το 2ο άρθρο της εξαιρετικά  ενδιαφέρουσας σειράς          με θέμα το        βάψιμο των μοντέλων

 

 

Το Πιστόλι

 Για το βάψιμο χρησιμοποιήσαμε πιστόλι βαφής ASTURO μιας ρύθμισης .

 

 

 

Για το        πιστόλι αυτό υπάρχουν 4 μεγέθη μπεκ: 0.3-0.5-0.7-1.0.           Εμείς διαλέξαμε σαν πιο εύχρηστο για        μοντελισμό το 0.5 .                 

 Το        πιστόλι με ένα μπεκ στοιχίζει 35 ευρώ .         Κάθε επιπλέον μπεκ 13 ευρώ και θα τα        βρείτε σε καταστήματα με εργαλεία          ή ακόμα και σε μεγάλα χρωματοπωλεία                 

 Για        να ρυθμίσουμε την βελόνα βιδώνουμε        τελείως  την        ρυθμιστική βίδα και ξεσφίγγουμε  7-         8 στροφές.

 

 

 

Τα χρώματα « μονής »

 Στα χρωματοπωλεία που έχουν χρώματα αυτοκινήτων υπάρχουν όλα τα βασικά χρώματα. Τις διάφορες αποχρώσεις τις φτιάχνουν επιτόπου με υπολογιστή. Αρκεί να έχουμε δείγμα του χρώματος ή να διαλέξουμε από την ποικιλία του δειγματολογίου ή ακόμα να δείξουμε μία φωτογραφία του μοντέλου.

 (Μεγάλη προθυμία και υπομονή στην παρασκευή  ειδικά των χρωμάτων παραλλαγής βρήκαμε στο κατάστημα του κ. Π. Γκύζη Λεωφ. Μαραθώνος 52 Σταυρός Αγ. Παρασκευής Τηλ. 6047407.)

 Η ελάχιστη ποσότητα που δίνουν είναι 1/4 του κιλού που είναι μεγάλη ποσότητα για τους μοντελιστές . Ότι χρώμα όμως περισσέψει διατηρείτΑΙ για πολλά χρόνια  Η τιμή του χρώματος  είναι 36 ευρώ το κιλό.

  

Ο καταλύτης

 Το χρώμα μονής δεν πήζει στον αέρα όπως έχουμε πει  αλλά χρειάζεται τον καταλύτη, ή αλλιώς σκληρυντικό . 

Την ποσότητα που θα πάρουμε θα μας την υπολογίσει το κατάστημα και θα είναι 25% της ποσότητας του χρώματος, δηλαδή 4 προς1. Ο καταλύτης όμως δεν διατηρείτΑΙ για πολύ καιρό . Πήζει μετά από 3 μήνες περίπου.  Ο καταλύτης στοιχίζει 28 ευρώ το κιλό.

 

Διαλυτικό για το  βάψιμο

 

 

  Το κατάστημα,         μας προτείνει και  υπολογίζει        διαλυτικό με αναλογία 20% του χρώματος.         Για τον μοντελισμό όμως λόγω βάρους          θέλουμε λεπτή στρώση χρώματος, έτσι        βάζουμε 70% διαλυτικό.          Το διαλυτικό στοιχίζει 10 ευρώ το        κιλό και ότι περισσέψει διατηρείται          για πολλά χρόνια .

 

 

Διαλυτικό για το πλύσιμο

 

 

Για το        πλύσιμο του πιστολιού , των χεριών κτλ        χρησιμοποιούμε το φθηνό διαλυτικό        νίτρου με 2.5 ευρώ το κιλό         

 

 

Ανάμιξη

Την ανάμιξη την κάνουμε σε ένα γυάλινο δοχείο ή ποτήρι. Για ευκολία μας χρησιμοποιούμε ένα κουταλάκι του  γλυκού για δοσομετρητή. Ο υπολογισμός της ποσότητας της μπογιάς που θα χρειαστούμε γίνεται ως εξής:

 Έχουμε βρει ότι με μία κουταλιά χρώματος καλύπτουμε περίπου 550 τετραγωνικά εκατοστά 

 Το φτερό που θα βάψουμε  σήμερα είναι 160 x 25 εκατοστά σύνολο 4.000 τετραγωνικά εκατοστά. Διαιρούμε το 4000 με το 550 και βρίσκουμε περίπου 7 κουταλάκια του γλυκού χρώματος.

Φωτο4

   

Έτσι        ρίχνουμε μέσα στο γυάλινο δοχείο 7         κουταλάκια χρώματος.                 

                  Κατόπιν ρίχνουμε 25% καταλύτη που        είναι 1.75 κουταλάκια 

 

Μετά ρίχνουμε  70% διαλυτικό βαψίματος που είναι  5 κουταλάκια  και ανακατεύουμε καλά. Το μείγμα είναι έτοιμο και θα πήξει σε 4 ώρες περίπου.  

 

   
Κόβουμε ένα        κομμάτι από παλιό καλσόν για να το        χρησιμοποιήσουμε σαν φίλτρο. Βάζουμε το        καλσόν πάνω από το δοχείο του πιστολιού        και σουρώνουμε την          μπογιά 

 

 Το βάψιμο

 Πάντα βάφουμε σε ανοιχτό χώρο γι  αυτό  διαλέγουμε μια μέρα με άπνοια.

Ρυθμίζουμε τον ρυθμιστή πιέσεως εξόδου του κομπρεσέρ ώστε να έχουμε 1,5 κιλό πίεση.  

Φοτο9

     
Για να        δοκιμάσουμε το πιστόλι και να δούμε τα        αποτελέσματα βάφουμε σε μια μελαμίνη        ή λαμαρίνα  και        όχι άλλο υλικό απορροφητικό . Εκεί θα        δούμε και την ταχύτητα που πρέπει να        κινούμε το χέρι μας ώστε να πέφτει η        μπογιά ομοιόμορφα .         Προτείνουμε στους άπειρους να        εξασκηθούν λίγο με μια φθηνή        λαδομπογιά σε μελαμίνη πριν        αποπειραθούν να βάψουν μοντέλο  Για να        αποφύγουμε τυχόν τρεξίματα η επιφάνεια        πρέπει να είναι οριζόντια.          Προσέχουμε η απόσταση του        πιστολιού από την προς βάψιμο        επιφάνεια να είναι περίπου μια πιθαμή          και η δέσμη κάθετη        προς την επιφάνεια.        

 

 

 Παράσχος και Βασίλης Δεμίρης

 

(Συνεχίζεται)

 

   

Διάφορα άρθρα

Τεχνικές

Η παρουσίαση του εκπληκτικού αεροπλάνου του Θανάση Φερφιρή και Αντώνη Χάλαρη

 

FOKKER DR1-TRIPLANE 

Ο Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος είναι μία από τις πιο μελανές σελίδες που έγραψε ποτέ ο άνθρωπος . Μέσα από τις μάχες του ξεπήδησαν ήρωες που έμειναν στην ιστορία για την ανδρεία τους και την τόλμη τους. Τέτοιοι ήταν και οι πιλότοι των πρώτων πολεμικών αεροπλάνων, οι οποίοι με το θάρρος  τους ανέδειξαν την αξία αυτών των μηχανών. Ένα από αυτά τα αεροπλάνα ήταν το Fokker Dr-1 !

Το τελευταίο τεύχος της εφημερίδας υπό την παρούσα σύνταξη

Το        τελευταίο        τεύχος της        εφημερίδας        υπό την        παρούσα        σύνταξη

Όπως        προαναγγείλαμε        εδώ και        αρκετούς        μήνες, το        παρόν τεύχος        της        Αερομοντελιστικής        Εφημερίδας,         είναι το        τελευταίο        υπό την        παρούσα        σύνταξη και        με αυτήν τη        μορφή.

Γιατί να μην έχουμε και στην Αττική Λέσχη και μοντελοδρόμιο;

Αναμφισβήτητα        είναι πολύ        θετικό        γεγονός, ότι        τον        τελευταίο        ενάμισυ        χρόνο        δημιουργήθηκαν        τόσα νέα        μοντελοδρόμια        γύρω από την        Αθήνα, όλα        χάρη στην        ιδιωτική        πρωτοβουλία.         Ίσως χωρίς        αυτά το χόμπυ        μας να είχε        κιόλας        σβήσει εδώ, αν        μάλιστα        είχαν        επιβεβαιωθεί        οι φόβοι για        το ξεπούλημα        της        Αναβύσσου        από την τότε  "αμαρτωλή"         Ε.Τ.Α.