ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ο πολυφορτιστής TRITON

 

    του συνεργάτη        μας   Γιώργου Βασιλίκα

 

 Η πρόοδος στις ηλεκτρονικές/ηλεκτρολογικές εφαρμογές και ιδιαίτερα στη μικροηλεκτρονική, έχει περάσει πλέον και στο χώρο του Τ/Κ μοντελισμού/αερομοντελισμού.  Οι computerizedφορτιστές/εκφορτιστές είναι ένα πολύ καλό δείγμα της έμπρακτης εφαρμογής της νέας τεχνολογίας.

 

  Παλαιότερα υπήρχαν (και υπάρχουν ακόμα) φορτιστές  και εκφορτιστές  που δεν μας έδιναν πολλές δυνατότητες σε επιλογές, λειτουργίες και πρακτικότητα στη χρήση.

 

 

  Ο TRITON από την Great Planes ανήκει στη νέα γενιά των computerized           πολυφορτιστών/εκφορτιστών και καλύπτει ένα πλήθος εφαρμογών με αξιοπιστία , ταχύτητα, πρακτικότητα και ασφάλεια.

 

 

Ο         "TRITON"          διαθέτει τα εξής χαρακτηριστικά:                 

-Τάση        εισόδου(input        voltage):        10.5-15 volt DC.                 

-Είδη        μπαταριών και αριθμός στοιχείων που        μπορεί να διαχειριστεί: 1-24         στοιχεία  Νικελίου-Καδμίου         (Ni-Cd), δηλαδή 1.2 - 28.8volts        , 1-24 στοιχεία Νικελίου-Μετάλου-Υδριδίου         (Ni-MH),         δηλαδή 1.2 -28.8volt,         1-4 στοιχεία Λιθίου-Ιόντων         (Li-Ion) και Λιθίου-Πολυμερούς         (Li-Po), δηλαδή 3.7-14.8volt        , μπαταρίες        μολύβδου (Pb) κλειστού τύπου, 6, 12 και 24volt.                 

-Ρεύμα        γρήγορης φόρτισης: 0.1-5 Ampere         για Ni-Cd και Ni-Mh,    2.5 Ampere         μέγιστο για Li-Ion και Li-Po.                 

-Ολοκλήρωση        γρήγορης φόρτισης: 0ΔV          (zero         delta V) για Ni-Cd  και Ni-Mh,         σταθερή ένταση και τάση ρεύματος (πολύ        σημαντικό) για μπαταρίες μολύβδου και        Λιθίου.                 

-Ρεύμα        διατήρησης της μπαταρίας σε κατάσταση        πλήρους φόρτισης         (trickle charge):         0-250mAh.                 

-Ρεύμα        εκφόρτισης:  0.1 - 3.0        Ampere.                 

-Τάση        παύσεως εκφόρτισης         (cutoff voltage):  0.5-1.2volt για         Ni-Cd και         Ni-Mh, 1.8v για Pb και         3.0volt για Li-Ion         και Li-Po (ανά στοιχείο        σε κάθε περίπτωση).                 

-Κύκλοι        φόρτισης/εκφόρτισης:         1 έως 10 κύκλοι για         Ni-Cd και Ni-Mh.                 

-Αποθηκευτική        μνήμη:10 θέσεις για        αποθήκευση διαφόρων παραμέτρων.                 

-Οθόνη        υγρών κρυστάλλων 2 γραμμών και 36         χαρακτήρων.                 

-Καλώδια        εισόδου τύπου “κροκοδειλάκια”         (aligator clips).                 

-Εξοδο        για συνδέσμους (καλώδια) τύπου “μπανάνα” (banana jacks).                 

-Διαστάσεις: 157x102x51mm.                 

-Βάρος: 470g.

 

 

  Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στον αισθητήρα θερμοκρασίας που συνδέεται πάνω στον Triton και στο pack, με σκοπό όταν ξεπεραστεί σε κάποιο στάδιο της φόρτισης/εκφόρτισης μια συγκεκριμμένη θερμοκρασία που εμείς προκαθορίζουμε , να σταματήσει η όλη διαδικασία για λόγους ασφαλείας, αυτόματα.

 

 

  Στη φωτογραφία ο Triton είναι συνδεδεμένος  με  πηγή 12volt σαν τις μπαταρίες που χρησιμοποιούμε στα power panels . Η συστοιχία μπαταριών που φορτίζεται  (pack) είναι  Ni-Cd 4.8v AA 700mAh  για χρήση σε δέκτη.  Παρατηρήστε τον αισθητήρα θερμοκρασίας (Thermal        Probe) που κατα κάποιο τρόπο “επιβλέπει” και διασφαλίζει τη διαδικασία.

 

 

  Εδώ ο Triton είναι συνδεδεμένος με μετασχηματιστή- τροφοδοτικό σταθεροποιημένου ρεύματος για χρήση στο σπίτι ή όπου υπάρχει πηγή 220volt AC. Η μπαταρία που φορτίζεται είναι μολύβδου, αυτή της προηγούμενης φωτογραφίας. Να σημειώσω οτι ο μετασχηματιστής/τροφοδοτικό πρέπει να είναι 12-14volt και να μπορεί να “δίνει” συνεχόμενα τουλάχιστον 10 Ampere λόγω των αυξημένων δυνατοτήτων του Triton. 

  

 Οι εντολές στον Triton εκτελούνται μέσω ενός περιστροφικού διακόπτη/πλήκτρου (Jog Dial) και δύο ακόμα πλήκτρων. Επίσης οι εντολές επικυρώνονται με ηχητικό σήμα ενώ υπάρχουν ακόμα και μελωδίες! Ακόμα, διαθέτει προστασία για αναστροφή της πολικότητας, ανοικτού κυκλώματος και λανθασμένων εντολών (στη ρύθμιση Auto). Το λογισμικό του είναι πολύ ισχυρό αλλά ταυτόχρονα εύκολο στη χρήση. Επίσης πολύ κατατοπιστικό είναι και το εγχειρίδιο χρήσης (manual) , ενώ διατίθενται και Flow Charts , δηλαδή έντυπη χαρτογράφηση του λογισμικού και των δυνατοτήτων/εντολών που καθιστούν τη σωστή χρήση του ακόμα πιο εύκολη. Η ποιότητα κατασκευής είναι σχεδόν άψογη, κάτι τυπικό για τα περισσότερα προϊόντα της Great Planes. Το υλικό κατασκευής είναι αλουμίνιο με ελάχιστη χρήση πλαστικού. Επίσης διαθέτει ενσωματωμένους απαγωγείς θερμότητας (heat sinks) και ανεμιστήρα για την ψύξη και προστασία του ηλεκτρονικού κυκλώματος. Συνοπτικά, ο Triton αποτελεί ένα προϊόν υψηλής τεχνολογίας και δυνατοτήτων που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάθε αερομοντελιστική (και όχι μόνο) χρήση.

 Όποιος φίλος αερομοντελιστής διαθέτει ήδη ή σκοπεύει να προμηθευτεί τον Triton μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου  ή στο 210-98.55.623 για οποιαδήποτε απορία ή βοήθεια που μπορεί να χρειάζεται.

 

Ο Triton διατίθεται από το κατάστημα του κ. Στέλιου Κουτσού στην -αντικειμενικά καλή- τιμή των 150 Ευρώ.

 

Γ. Βασιλίκας

Διάφορα άρθρα

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΙ

POWER  MODEL  (πρώην ATHENA PALLAS)-Γιώργος Ευσταθιάδη

(Οι τιμές ισχύουν μόνο για τους αναγνώστες της εφημερίδας)

 

 

 

Προσφορές για όσο διαρκεί το STOCK