Μοντελοδρόμια

1. ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟΔΡΟΜΙΑ

 (με αλφαβητική σειρά)

 

 

- Αεραθλητική Λέσχη Δερβενοχωρίων

στα Δερβενοχώρια, τηλ. 210 - 80.26.798

Πως θα πάτε:

Από την Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου, μόλις φτάσετε στην TOYOTA στρίβετε δεξιά  και ακολουθείτε το δρόμο προς ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ. Περνάτε το Νοσοκομείο του Θριάσιου Πεδίου και συνεχίζετε πάντα προς Δερβενοχώρια. Μόλις περάσετε το χωριό Στεφάνη, και μετά  περίπου από 1 χιλιόμετρο θα βρείτε μια μεγάλη διασταύρωση, εκεί κάνετε δεξιά (άσφαλτος). Μετά από μισό χιλιόμετρο περίπου  θα βρείτε ένα χωματόδρομο στο δεξί σας χέρι. Μπαίνετε στον χωματόδρομο και φθάσατε (το μοντελοδρόμιο φαίνεται ήδη).

- "DOUNIS AIRFIELD"

λίγο έξω από τα Μέγαρα, τηλ. 6932-22.90.24

Πως θα πάτε:

 Στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, μετά τα διόδια της Ελευσίνας, η 2η έξοδος γράφει προς "ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ-ΜΕΓΑΡΑ", οπότε και βγαίνετε εκεί, με  κατεύθυνση προς Μέγαρα. Ακολoυθείτε  τις πινακίδες  ΠΡΟΣ ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ, ώσπου να συναντήσετε στο αριστερό σας χέρι μια στρογγυλή πλατεία, οπότε κάνετε αριστερά προς "ΜΑΖΙ". Για να είστε σίγουροι, εκεί δίπλα υπάρχει και το SUPER MARKET   "MY MARKET" , αλλά και πινακίδα που δείχνει προς το μοντελοδρόμιο.  Σε κάποιο σημείο, εκεί που είναι το εκκλησάκι του Αγ.Γιάννη, κάνετε πάλι δεξιά. Η πινακίδα λέει πάλι προς "ΜΑΖΙ", αλλά υπάρχει και πάλι ταμπέλλα που δείχνει προς το μοντελοδρόμιο. Σε λίγο θα συναντήσετε μια διχάλα, εσείς θα πάτε  δεξιά  - Προς Αγ. Ιωάννη Πρόδρομο,  (υπάρχει  και ταμπέλλα προς "DOUNIS AIRFIELD").  Στα 1300 μέτρα από την διχάλα, θα στρίψετε δεξιά (υπάρχει  ταμπέλλα "DOUNIS AIRFIELD") και θα μπείτε στον χωματόδρομο.  . Προχωρώντας στο χωματόδρομο θα βρείτε σε λίγο μια διασταύρωση, πηγαίνετε  πάλι δεξιά, προσοχή-εκεί δεν υπάρχει πινακίδα . Μετά από 200-300 μέτρα φτάσατε στο μοντελοδρόμιο.

"HOBBY-BOX" 

στο 102 χλμ. της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, τηλ. 210-93.45.375

Πως θα πάτε:

Παίρνετε την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας. Περίπου στο 102ο χιλιόμετρο θα βρείτε πινακίδα και έξοδο ΠΡΟΣ ΑΚΡΑΙΦΝΙΟ, οπότε και βγαίνετε εκεί. Σε λίγο θα βρείτε μια διασταύρωση, δεξιά προς ΑΚΡΑΙΦΝΙΟ, αριστερά προς ΑΛΙΑΡΤΟ, πηγαίνετε αριστερά και περνάτε κάτω από την Εθνική. Εκεί υπάρχει άλλωστε ταμπέλλα προς ΜΟΝΤΕΛΟΔΡΟΜΙΟ HOBBY-BOX αλλά και προς το αεροδρόμιο ΙΚΑΡΟΣ που σας βοηθάει και αυτή, γιατί είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Κατόπιν πηγαίνετε ίσια ακολουθώντας τις πινακίδες, είτε ΜΟΝΤΕΛΟΔΡΟΜΙΟ HOBBY-BOX, είτε "ΙΚΑΡΟΣ". Θα περάσετε μερικά τσιμεντένια σιλό και αμέσως μετά στο δεξί σας χέρι θα βρείτε κάποια μαντριά (προσοχή στα σκυλιά, μην βγείτε από το αυτοκίνητο!). Εκεί κάνετε αριστερά στον χωματόδρομο (υπάρχει ταμπέλλα προς μοντελοδρόμιο) και στα 200-300 m φτάσατε, το μοντελοδρόμιο φαίνεται ήδη.

 

 

2. ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ

Με τον όρο αυτό εννοούμε ουσιαστικά τις "αλάνες" όπου οι αερομοντελιστές μπορούν να πετούν δωρεάν τα αεροπλάνα τους, με όσα μειονεκτήματα όμως μπορεί να έχει ένας τέτοιος χώρος.

 

- Ανάβυσσος

Το πιο παλιό και αγαπημένο "μοντελοδρόμιο", που άρχισε να λειτουργεί σχεδόν πριν από 23 χρόνια!  Έχει το πλεονέκτημα ότι  είναι ένας αχανής χώρος και οι μοντελιστές μπορούν να πετάξουν τα μοντέλα τους με οποιοδήποτε άνεμο, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση! Επίσης είναι χώρος ανοιχτός, δεν έχει δέντρα ή άλλα εμπόδια και έτσι αν τυχόν σβήσει η μηχανή του μοντέλου, μπορεί να προσγειωθεί σχεδόν οπουδήποτε, χωρίς σοβαρές ζημιές (αυτό είναι πράγματι ένα μεγάλο πλεονέκτημα).

Σαν χώρος όμως έχει και σοβαρά μειονεκτήματα: Ο "διάδρομος" είναι χωμάτινος και τραχύς, με πολλές πέτρες. Τα μοντέλα και τα "κασελάκια" λερώνονται από το κοκκινόχωμα και θέλουν κάθε φορά καθάρισμα. Υπάρχουν διάφοροι "νοητικά καθυστερημένοι" μαθητευόμενοι οδηγοί αυτοκινήτων, "ραλλίστες", KITE-SKATERS, PAPAPENTE-ίστες, που ενώ ο χώρος της Αναβύσσου είναι τεράστιος, αυτοί επιμένουν να κινούνται στο διάδρομο των αερομοντελιστών. Κάποιες φορές, μοντέλα που έχουν φύγει, έχουν πέσει στον παρακείμενο οικισμό με αποτέλεσμα τις διαμαρτυρίες των περιοίκων. Η Αστυνομία μερικές φορές έχει διώξει τους αερομοντελιστές.

Πως θα πάτε:

Ακολουθώντας την παραλιακή λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, περνάτε την Σαρωνίδα, το Μαύρο Λιθάρι και τις τουριστικές εγκαταστάσεις "ΚΑΛΥΨΩ". Στο 1.5 km περίπου, στο αριστερό σας χέρι βρίσκεται ο αχανής χώρος των "Αλυκών Αναβύσσου". Προσέξτε αν έχει βρέξει, μην κολλήσετε στη λάσπη.

 

- Βραβρώνα

πρόκειται για τον χώρο που βρίσκεται στην ομώνυμη παραλία. Ενδείκνυται και για υδροπλάνα, γιατί τα νερά είναι αβαθή και ήρεμα. Στο μέσον όμως του χώρου βρίσκεται μια κολώνα και χρειάζεται προσοχή. Επίσης υπάρχει κοντά και ξενοδοχείο  και έτσι το καλοκαίρι δεν επιτρέπονται οι πτήσεις.

Τα ανωτέρω είναι πληροφορίες που μας έχουν δώσει φίλοι αερομοντελιστές που πετούν στο χώρο. Θα τον επισκεφθούμε σύντομα και θα σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες

 

- "Τσιμεντάδικο"

πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη έκταση εγκαταλειμμένου εργοστασίου τσιμέντου στο Κορωπί, με ασφάλτινο ή μάλλον τσιμεντένιο διάδρομο. Το μειονέκτημα του είναι ότι στη Νότια πλευρά υπάρχουν κολώνες της ΔΕΗ και εμποδίζουν την εύκολη προσέγγιση (ή απογείωση), ενώ ο πέριξ χώρος έχει πολλά εμπόδια, δέντρα, θάμνους, βράχους κλπ., άρα σε περίπτωση που σβήσει η μηχανή και το αεροπλάνο είναι μακριά, τα πράγματα είναι κάπως δύσκολα.

Θα λέγαμε ότι ενδείκνυται περισσότερο για αεροπλάνα FUN-FLYERS και ηλεκτρικά, που δεν χρειάζονται μεγάλο διάδρομο. Σίγουρα δεν είναι η καλύτερη λύση (και πάντως όχι για το καλό SCALE αεροπλάνο σας !), είναι όμως μια κάποια λύση ανάγκης.

Πως θα πάτε:

 Από τον κεντρικό δρόμο του Κορωπιού,         την Λεωφ. Βασ. Κωσταντίνου θα        στρίψετε σε ένα δρόμο προς τα Δυτικά, σε        μια πινακίδα που λέει "ΠΡΟΣ ΜΟΝΑΔΑ        ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ" και από        κάτω  "ΠΡΟΣ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ". Αυτή        είναι η οδός Αδριανού. Προχωρώντας,         θα βρείτε στο δεξί σας χέρι μια        διασταύρωση που έχει πάρα πολλές        πινακίδες, μεταξύ των οποίων  μια "ΔΟΥΚΑΣ"         και μαι άλλη "VIOKEF". Εκεί        στρίβετε δεξιά. Προχωρώντας και για να        σιγουρευτείτε ότι ακολουθείτε τον        σωστό δρόμο, θα βρείτε ένα εργοστάσιο         "ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΕΠΙΠΛΑ-ΚΕΦΑΛΟΣ"  και        μετά "VIOKEF". Περνάμε το κτίριο "ΔΟΥΚΑΣ".         Βρίσκουμε την οδό Κεφαλληνίας (η οποία        κάποια στιγμή γίνεται χωματόδρομος)         και ακολουθούμε τον δρόμο προς το βουνό.         Θα πρέπει τώρα να διακρίνετε ήδη την        καμινάδα του τσιμεντάδικου.

 

"90"

Αρκετοί αερομοντελιστές χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια το αεροδρόμιο στο 90ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας , όπου και η ομώνυμη καφετέρια "90". Είναι κανονικό αεροδρόμιο ελαφρών αεροσκαφών, που διαχειρίζεται η Αερολέσχη Θηβών. Η κίνηση των αεροσκαφών είναι πολύ αραιή και σχεδόν μόνο τις Κυριακές, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα για την πτήση των μοντέλων. Έχει  τον μεγαλύτερο ασφάλτινο διάδρομο στην Αττική, μήκους περίπου 500 m και πλάτους 25 m, έχει όμως και ορισμένα σοβαρά μειονεκτήματα:

Το κυριότερο  μειονέκτημα του είναι, ότι η μία άκρη του διαδρόμου καταλήγει στην ...Εθνική Οδό! Έτσι υπάρχει ΚΙΝΔΥΝΟΣ να ξεφύγει μοντέλλο και να πέσει στον δρόμο!  

Όσοι παρ όλα αυτά αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν τον χώρο, θα πρέπει για λόγους ασφαλείας να πετούν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ στην εσωτερική άκρη του διαδρόμου, προς τα χωράφια. Έτσι κι αλλιώς ο διάδρομος είναι τεράστιος, δεν υπάρχει λόγος λοιπόν να πετούν τα μοντέλλα κοντά στην Εθνική Οδό.

Επίσης, ο πέριξ χώρος έχει πολλά εμπόδια, δέντρα, θάμνους, βράχια κλπ. και έτσι αν σβήσει η μηχανή του μοντέλλου και αυτό είναι μακριά, τα πράγματα είναι δύσκολα.  Έχει κατηγορηθεί για παρεμβολές από παρακείμενες κεραίες κινητής τηλεφωνίας κλπ., κάτι όμως που - αν και το ελέγξαμε προσωπικά- δεν το διαπιστώσαμε, ενώ και άλλα άτομα που πετούν εκεί χρόνια, το αρνούνται κατηγορηματικά. Εν πάσει περιπτώσει, να έχετε το νου σας!

Ένα άλλο μειονέκτημα του χώρου  είναι ότι "το πιάνει" πολύ ο αέρας, ο οποίος τις περισσότερες φορές είναι κάθετος στο διάδρομο! Πριν ξεκινήσετε λοιπόν για το "90",  πάρτε την τοπική πρόβλεψη ανέμου (για Θήβα) του Αστεροσκοπείου, για να μην χάσετε το χρόνο σας άδικα!

Πως θα πάτε:

 Από την Νέα Εθνική Οδό κόβετε δεξιά        για Θήβα, προσοχή όμως, όχι στην 1η        έξοδο για Θήβα και Ύπατο, αλλά εκεί που        λέει για Θήβα, Δελφούς. Μόλις περάσετε        την αερογέφυρα, θα κάνετε δεξιάστον 2ο        δρόμο, προσοχή , όχι στον 1ο γιατί θα σας        βγάλει στην Εθνική για Αθήνα και        ακολουθώντας τον παράδρομο, παράλληλα με την Εθνική με κατεύθυνση προς Λαμία,  θα φτάσετε        στηνομώνυμη καφετέρια "90". Την        περνάτε, συνεχίζετε στον παράδρομο και        περίπου 500 μέτρα μετά θα δείτε στο        αριστερό σας χέρι ένα μεγάλο κτίριο-υπόστεγο,         όπου φυλάσσονται και τα υπερελαφρά.         Εκεί είναι και το αεροδρόμιο.

 

 

 

Όποιοι άλλοι φίλοι γνωρίζουν χώρους κατάλληλους για πτήση κάποιας κατηγορίας αερομοντέλων (π.χ. για ηλεκτρικά, ελικόπτερα, πλαγιάς κλπ.), παρακαλούμε να μας ενημερώσουν για να τους επισκεφθούμε και να ενημερώσουμε με τη σειρά μας τους αναγνώστες της εφημερίδας

Διάφορα άρθρα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ SITE -ΛΕΣΧΕΣ

Λέσχες-όμιλοι-σωματεία:

 

Η... μητέρα των λεσχών:    ΕΛΑΟ, Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία (τμήμα Αερομοντελισμού). Περιέχει όλους τους επίσημους κανονισμούς διεξαγωγής αγώνων αερομοντελισμού, διαφόρων κατηγοριών, όπως επίσης και τον κανονισμό λειτουργίας του αεραθλήματος. Πολύ χρήσιμη.

 

(δεν λειτουργεί προσωρινά)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Όταν πηγαίνετε για πτήση, έχετε μαζί σας φωτογραφική μηχανή και παίρνετε φωτογραφίες από τα μοντέλα, τις πτήσεις και γενικά ότι σας αρέσει και σας κάνει εντύπωση και στείλτε το να το δημοσιεύσουμε. Αυτό μας κρατάει όλους σε επαφή. 

 

 

 

Μια εκπληκτική είδηση, που μας χαροποίησε ιδιαίτερα: Νέο μοντελοδρόμιο στην Αττική, κοντά στην Αθήνα!

ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Στη σειρά των άρθρων μας “Το τεχνικό άρθρο του μήνα” δεν παρουσιάζουμε πάντα τεχνικά θέματα – με την αυστηρή έννοια του όρου- αλλά και άλλα -γενικότερου ενδιαφέροντος- θέματα, όπως άλλους τομείς του αερομοντελισμού, πέραν των R/C (τηλεκατευθυνομένων), τρόπους και κανόνες διεξαγωγής αγώνων κλπ.  

 

 

Φτιάξτε έναν απλό, φθηνό αλλά αξιόπιστο

Φορτιστή σταθεροποιημένου ρεύματος